Behandlingshem.

NÀr jag började gymnasiet sökte jag till kockutbildningen, nÄgot jag alltid velat o dÀr fick jag nÄgra fÄ nÀra vÀnner som jag verkligen kunde prata och umgÄs med. NÀr jag var 17 sÄ trÀffade jag en kille som bodde nÀrmre Skövde och började Äka o hÀlsa pÄ honom ofta och vi inledde ett förhÄllande. TyvÀrr höll det inte sÄ lÀnge för han flyttade till Gbg och dagen jag fyllde 18 gjorde jag detsamma. NÀr jag dÄ kom ner till Gbg sÄ var inte J dÀr. Han hade lÀmnat en lapp att han var tvungen att komma ivÀg frÄn allt o hitta sig sjÀlv sÄ jag o min tjejkompis H som hade Äkt ner spenderade helgen med en killkompis johan,. dit det ocksÄ blev att jag flyttade sen o bodde till mitt ex J hörde av sig igen o vi trÀffades och bestÀmde oss för att satsa pÄ oss igen sÄ jag flyttade ner till Töreboda och ihop med honom, Det höll ett par Är men sen sprack det och i samma vÀnda hade jag börjat mÄ vÀldigt dÄligt psykiskt igen sÄ hade en psykolog i Mariestad som satte in mig pÄ mediciner igen och trÀffade mig regelbundet. Jag fick göra massa tester o skattningar sÄ det stod mig upp i halsen men sen till slut sÄ fick jag veta vad mitt fel var, Jag hade borderline och det var förklaringen till mkt. Varför jag var deprimerad o hade Ängest och varför mitt humör kunde skifta 5ggr pÄ en dag. Emotionell personlighetsstörning kallades det med ett finare ord.

I samma period hade jag börjat ta droger, jag rökte pĂ„ och tog dĂ„ och dĂ„ Ă€ven amfetamin för att ”hĂ„lla mig pĂ„ banan” som jag kallade det. Men en morgon vaknade jag och kĂ€nde att jag inte vill leva sĂ„hĂ€r lĂ€ngre. Genom min psykolog fick vi fram ett behandlingshem i Falköping som inriktade sig till sĂ„na med borderline. för mig var de möjligheten att komma ifrĂ„n drogerna men eftersom hemmet inte tog emot nĂ„n med missbruksproblem sĂ„ berĂ€ttade jag aldrig om det. TyvĂ€rr var vi dumma nog att gĂ„ ut första helgen jag var dĂ€r och personalen fick reda pĂ„ det och ville ha drogtest pĂ„ alla sĂ„ det var ju bara för mig att sĂ€ga sanningen om varför jag ville Ă„ka till behandlingshemmet frĂ„n första början. Jag fick en varning och det togs upp i vĂ„rdplaneringsmöte men jag fick stanna kvar. 

PÄ hemmet var vi ca 5-6st patienter Ät gÄngen bÄde tjejer och killar, alla hade eget rum och varsin kontaktman. Min hette Peter och jag kan ju lova att han bÄde gjorde mig glad men Àven sÄ jÀvla föebannad emellanÄt. Varje vecka fanns ett schema med aktiviteter pÄ saker som skulle göras; bild, musik, gruppterapi, idrott,teater, dans och massa andra saker. Hur man skulle hantera Ängest, depressioner och planera sitt liv utan att göra allt impulsivt. Vi hade alla varsin psykolog som vi trÀffade 1-2ggr i veckan. Varje vecka hade var o en av oss kökstjÀnst som innebar att vi den dagen skulle upp o fixa frukosten, Äka med o hÀmta lunchen (fick den levererad frÄn sjukhuset) och göra middagen och kvÀllsmaten.

Efter frukosten varje dag hade vi samling. Alla satt ner och diskuterade vad man hade under dagen och om man hade önskemĂ„l att man ville gĂ„ nĂ„nstans efter 4 nĂ€r dagens schemalagda aktiviteter var slut. ÖnskemĂ„l kunde man alltid ha men sen skulle det diskuteras i personalgruppen innan man fick veta om det var ok eller inte. Om man ville ha permission en hel helg till exempel sĂ„ var man tvungen att ta upp det en vecka före sĂ„ de kunde diskuteras under stormötena dĂ€r all personal plus psykologerna satt ner tillsammans en gĂ„ng i veckan. Anledningen var att eftersom hemmet inriktade sig pĂ„ oss med borderline sĂ„ ville dom sĂ€tta stopp för vĂ„ra impulsiva saker. Att vara impulsiv Ă€r en av diagnoserna i borderline.

2ggr per Ă„r Ă„kte vi Ă€ven pĂ„ semester, en pĂ„ sommaren och en pĂ„ vintern, det var nog nĂ„gra av höjdpunkterna. En sommar var vi i Halmstad o hyrde hus, en sommar pĂ„ Öland och vintrarna var vi i Idre.. riktigt mysigt var det faktiskt med dessa semestrar.

Hemmet jag var pÄ var ett frivilligt hem, ingen av oss var dÀr pÄ tvÄng utan helt frivilligt men reglerna var sjukt viktiga att vi höll annars blev det ett jÀvla liv. Nattetid var det obemannat; kl 22 gick personalen och dÄ skulle vi alla helst ligga i sina sÀngar sen kom dom vid halv 7 pÄ morgonen igen, Àven under helgerna.

Ni kan ju tĂ€nka er sjĂ€lva vilket liv o vilka diskussioner det kunde vara ibland nĂ€r dom försökte bestĂ€mma att ett gĂ€ng 20+ ungdomar skulle ligga i sina sĂ€ngar kl tio. Jag vet inte hur mĂ„nga ggr vi lĂ„g nĂ€r personalen gick och sen gick upp sĂ„fort dom gĂ„tt för att sĂ€tta pĂ„ en film eller bara vara. 

Vid nÄgot tillfÀlle lades jag in pÄ vuxenpsyk för att jag försökt ta mitt liv, jag mÄdde sÄ dÄligt o fann ingen mening med livet just dÄ.

De flesta av oss blev vÀldigt medicinerade och jag var inget undantag. Massa lugnande, sömntabletter och antidepressiva och dÄ menar jag massa, mer Àn vad jag egentligen hade behövt. En tjejkompis kom o skulle hÀlsa pÄ och wmÄdde dÄligt nÀr hon sÄg mig, hon sa att jag var helt apatisk; varken glad eller ledsen och att jag mest bara stirrade rakt ut i tomma intet. För min vÀn som var van att se mig som alltid hade ett leende pÄ lÀpparna (Àven om det var fejk) och som iallafall pratade och diskuterade sitta sÄ o inte vara med överhuvudtaget blev det jobbigt, hon ville bara ha tillbaka sin Linda.

I samma veva som jag flyttade in pĂ„ hemmet trĂ€ffade jag en kille som jag inledde ett förhĂ„llande med. Efter nĂ„gra Ă„r sĂ„ tyckte personalen o speciellt min kontaktman att han inte var bra för mig o sa att jag inte fick trĂ€ffa han mera,det var droppen som rann över sĂ„ jag bestĂ€mde mig för att skriva ut mig. 

Jag bodde alltsĂ„ pĂ„ Peyas frĂ„n mars 2003 till dec 2004 innan jag skrev ut mig dĂ€rifrĂ„n för att börja leva mitt eget liv 💗 

Nu sÄhÀr i efterhand förstÄr jag ju att hemmet rÀddade mitt liv, trots allt brÄk o tjafs som var emellanÄt sÄ vet inte jag om jag hade levt idag om jag inte kommit till Peyas nÀr jag gjorde det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s